Αυστραλιανό Οπεν: Το πρώτο Grand Slam της σεζόν
Είναι αυτή η περίοδος του χρόνου όπου τα βλέμματα στρέφονται στην Αυστραλία. Η αρχή της σεζόν για τον τενιστικό κόσμο πραγματοποιείται στη μεγαλύτερη χώρα της Ωκεανίας πρώτα με τα τουρνουά προετοιμασίας, στα οποία προστέθηκε το United Cup που μελετήσαμε με τεράστια επιτυχία και ολοκληρώνεται με το Australian Open.
Το πρώτο εκ των τεσσάρων Grand Slam της σεζόν, αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων τίτλων στο τένις, μαζί με το Roland Garros, το Wimbledon και το US Open.
Τα προκριματικά της φετινής διοργάνωσης έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ όλοι περιμένουμε τη δράση στο κυρίως ταμπλό.
Η φετινή διοργάνωση ξεκινά επίσημα τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/01) για να φτάσουμε ως την Κυριακή (29/01) όπου και κλείνουμε παραδοσιακά με τον τελικό του απλού των ανδρών.
Η ιστορία και το χρηματικό έπαθλο του Australian Open
Το πρώτο από τα τέσσερα Slam, λοιπόν, δεν είχε πάντοτε αυτήν τη μορφή. Έως το 1988 παιζόταν σε γρασίδι αλλά από τη στιγμή που στο τένις ήρθαν οι τρεις επιφάνειες, άλλαξε σταδιακά τη μορφή του.
Το επονομαζόμενο και ως «Happy Slam» έκανε τη δική του πρεμιέρα το μακρινό 1905. Η φετινή διοργάνωση θα είναι η 111η στην ιστορία, με το Melbourne Park να το στεγάζει για άλλη μία χρονιά.
Το κεντρικό γήπεδο έχει το όνομα του σπουδαίου Rod Laver και χωράει 14.820 θεατές. Φυσικά σκεπάζεται όταν χρειάζεται από οροφή, όπως και δύο ακόμα κορτ της διοργάνωσης, η Margaret Court Arena και η John Cain Arena.
Οι δύο φετινοί νικητές σε άντρες και γυναίκες θα δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά 2.975.000 δολάρια, ενώ ο φιναλίστ θα λάβει 1.625.000 αντίστοιχα. Συνολικά θα μοιραστεί το ποσό των 76.5 εκατομμυρίων δολαρίων στους συμμετέχοντες τόσο του απλού, όσο και του διπλού.
Ο πολυνίκης Τζόκοβιτς φαβορί για τη φετινή διοργάνωση
Ο Ράφα Ναδάλ θα μπει στα κορτ της Μελβούρνης ως No1 seed για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι, κάτι που όμως δε θα συμβεί και με την Άσλεϊ Μπάρτι. Η αγαπημένη τενίστρια των Αυστραλών αποχώρησε από την ενεργό δράση, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του περσινού της τίτλου, με το Νο1 seed των γυναικών να πηγαίνει στην Ίγκα Σφιόντεκ
Ο Ισπανός μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στους Grand Slam τίτλους με 22, όμως στη Μελβούρνη δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Ο περσινός ήταν μόλις ο δεύτερος της τεράστιας καριέρας του. Πολυνίκης είναι φυσικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς που δεν αγωνίστηκε πέρσι ελέω του θέματος με τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού.
Ο Σέρβος μετρά 9 κατακτήσεις και όπως παρατηρούμε από τις αλλαγές των αποδόσεων στο Betmarket, παραμένει από το ξεκίνημα το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης με απόδοση κατάκτησης 1.85 στη Stoiximan.
Φυσικά όπως κάθε Grand Slam, το Australian Open διεξάγεται μία φορά κάθε χρόνο. Εξ ου και ο αριθμός των κατακτήσεων του Νόλε είναι εξωπραγματικός.
Αναλυτικά το Top-10 σε κατακτήσεις στους άντρες
Νόβακ Τζόκοβιτς 9
Ρόι Έμερσον 6*
Ρότζερ Φέντερερ 6
Αντρέ Άγκασι 4
Τζακ Κρόφορντ 4*
Κεν Ρόσγουολ 4
Τζέιμς Άντερσον 3
Ροντ Λέιβερ 3 (2*+1)
Έιντριαν Κουίστ 3*
Ματς Βιλάντερ 3
Το Top-10 των κατακτήσεων στις γυναίκες
Μάργκαρετ Κορτ 11 (7*+4)
Σερένα Γουίλιαμς 7
Νάνσι Μπόλτον 6*
Ντάφνι Κόζενς 5*
Ιβόν Γκουλαλόνγκ 4
Στέφι Γκραφ 4
Μόνικα Σέλες 3
Τζόαν Μπάτχουρστ 3*
Μαρτίνα Χίνγκις 3
Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 3
*Οι τίτλοι πριν την Open Era και το επαγγελματικό τένις.
Σάκκαρη και Τσιτσιπάς δίνουν τη δική τους «μάχη»
Όπως είναι φυσιολογικό τα τελευταία χρόνια, η ελληνική εκπροσώπηση είναι πάντοτε εκεί. Σε ένα major τουρνουά με αρκετούς Έλληνες ομογενείς στις εξέδρες, η Μαρία Σάκκαρη (Νο6) και ο Στέφανος Τσιτσιπάς (No4) μπαίνουν στο κυρίως ταμπλό ως seeded, με τον Στεφ μάλιστα να φτάνει στο Νο3 του ταμπλό μετά την αποχώρηση του Αλκαράθ.
Και οι δύο έχουν να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα. Η Σάκκαρη μετρά 11 νίκες και 7 ήττες στη διοργάνωση, όπου και έπαιξε για πρώτη φορά το 2016 και έφτασε ως τον 2ο γύρο. Τα καλύτερα αποτελέσματά της είναι το 2020 και το 2022, όταν και έφτασε ως τον γύρο των «16».
Οι πορείες της Σάκκαρη στο Australian Open
2016 – 2R
2017 – 3R
2018 – 1R
2019 – 3R
2020 – 4R
2021 – 1R
2022 – 4R
Από την πλευρά του ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να λέει πως στη Μελβούρνη έχει τις πιο σταθερές πορείες από τα τέσσερα Grand Slam. Το Νο4 του κόσμου έκανε αισθητή την παρουσία του με μία νίκη επί του Φέντερερ στον γύρο των «16» το 2019 και μετράει τρεις ημιτελικούς στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, με ρεκόρ 15-5.
Οι πορείες του Τσιτσιπά στο Australian Open
2017 – Q2
2018 – 1R
2019 – SF
2020 – 3R
2021 – SF
2022 – SF
Φυσικά στο betmarket τις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε αναλυτικά τις μακροχρόνιες επιλογές αλλά φυσικά και καθημερινή στήλη με τις καλύτερες τιμές τις αγοράς στα εκάστοτε παιχνίδια.