Μουντιάλ 2022: Η μάχη για τον πρώτο σκόρερ (χρυσό παπούτσι)
Δύο μέρες απομένουν για την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Στο BetMarket.com.cy έχετε διαβάσει ήδη όλες τις αναλύσεις σε επίπεδο αγώνων και ομίλων. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος, όπου μπορείτε να έχετε απευθείας εικόνα στη βαθμολογία των ομίλων και στις διασταυρώσεις.
Πριν λίγες ημέρες είδαμε τους διεκδικητές για τη Χρυσή Μπάλα της διοργάνωσης. Σειρά, τώρα, έχει το Χρυσό Παπούτσι το Μουντιάλ. Ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.
Το μαγικό «6»
Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν και τι έγινε στις προηγούμενες διοργανώσεις, θα δει ότι οι περισσότεροι πρώτοι σκόρερ είχα πετύχει έξι τέρματα. Έξι γκολ πέτυχε ο Χάρι Κέιν στο Μουντιάλ του 2018, όταν και κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι. Έξι γκολ και ο Χάμες Ροντρίγκες το 2014. Και πιο πίσω, όμως. Τόσα πέτυχε ο Νταβόρ Σούκερ στη διοργάνωση της Γαλλίας και άλλα τόσα πέτυχαν οι Χρίστο Στόιτσκοφ και Όλεγκ Σαλένκο στις ΗΠΑ το ’94.
Μόνο δύο φορές είδαμε σε πρόσφατα Μουντιάλ ο πρώτος σκόρερ να έχει λιγότερα από 6 γκολ. Η πρώτη φορά ήταν το 2010, όταν είχαμε 4 (!) παίκτες με 5 γκολ (Μίλερ, Βίγια, Φορλάν, Σνάιντερ). Η δεύτερη φορά ήταν τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον σημερινό παίκτη του Ολυμπιακού, Χάμες Ροντρίγκες, να πετυχαίνει επίσης 5 γκολ.
Αντίστοιχα, θα πρέπει να ανατρέξουμε πριν ακριβώς 20 χρόνια, το 2002, για να δούμε ότι ο Ρονάλντο είχε πετύχει 8 γκολ, όντας πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ. Διψήφια γκολ σε τελικές διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου συναντάμε μονάχα δύο φορές. Το 1970 ο σπουδαίος Γκερτ Μίλερ πέτυχε 10 γκολ στο Μουντιάλ του Μεξικού και πήρε το Χρυσό Παπούτσι. Η κορυφή, όμως, ανήκει στον Γάλλο Ζιστ Φοντέν που πέτυχε 13 γκολ στο Παγκόσμιο της Σουηδίας.
Μετά, λοιπόν, από αυτή τη μίνι διαδρομή, καταλαβαίνουμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια, με 5-6 γκολ, μπορείς να φτάσεις στην κορυφή της λίστας των σκόρερ. Ποια είναι τα κριτήρια, όμως, για να φτάσει κανείς σε αυτό τον αριθμό τερμάτων;
Χρυσό Παπούτσι, Μουντιάλ: «Κλειδί» η φιλοσοφία της ομάδας
Για να αναδειχθεί ένας παίκτης πρώτος σκόρερ σε μία διοργάνωση με χρονική διάρκεια ενός μήνα, θα πρέπει η φιλοσοφία της ομάδας να είναι στηριγμένη πάνω του. Τι σημαίνει αυτό; Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση του Χάμες Ροντρίγκες το 2014. Η Κολομβία ήταν μία πολύ αξιόλογη ομάδα. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε κάθε θέση. Η απουσία του Ρανταμέλ Φαλκάο λόγω τραυματισμού άφηνε την Κολομβία στην επίθεση με τους Τζάκσον Μαρτίνες και Τεόφιλο Γκουτιέρες. Μιλάμε για το βασικό δίδυμο. «Αναγκαστικά» λόγω της απουσίας του Φαλκάο, το βάρος έπεσε στον έναν. Και αυτός ήταν ο Χάμες Ροντρίγκες.
Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η άλλη οπτική. Η Γαλλία έφτασε στην κορυφή του κόσμου το 2018. Την επιθετική της τριάδα αποτελούσαν οι Γκριεζμάν, Εμπαπέ και Ζιρού. Οι δύο πρώτοι πέτυχαν από τέσσερα γκολ έκαστος και ο τρίτος, παρότι βασικός, δεν κατέγραψε κάποιο γκολ.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η ουσία, όμως, είναι αυτή που αναφέρουμε στο μεσότιτλο: σημασία έχει η φιλοσοφία της ομάδας. Αν μία ομάδα θέλει να μοιράσει τα γκολ της, δύσκολα θα έχει τον παίκτη που θα πάρει το Χρυσό Παπούτσι του Μουντιάλ. Αν, όμως, μία ομάδα στηρίζει το σκοράρισμα της σε έναν παίκτη, έχει αυτό περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην κορυφή της λίστας.
Ομάδες για παράδειγμα, όπως η Γερμανία και η προαναφερθείσα Γαλλία, δύσκολα θα έχουν τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Αφενός τα «πάντσερ» δεν έχουν κάποιον κλασσικό φορ, πλην του Φούλκρουγκ, οπότε τα γκολ θα πάνε και στους εξτρέμ και τα 10αρια. Αφετέρου οι «τρικολόρ» έχουν το δίδυμο των Εμπαπέ – Μπενζεμά, συνεπώς θα πρέπει να σκοράρουν κατά ριπάς ή να υποχωρήσει ένας εκ των δύο για να βγει ο άλλος πρώτος σκόρερ.
Κομβικοί οι αντίπαλοι
Ανατρέχουμε στο 2002. Μουντιάλ Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας. Για τον 5ο Όμιλο της διοργάνωσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους η Γερμανία με την Σαουδική Αραβία. Η Nationalmannschaft επικρατεί με 8-0 (!) και τότε συστήνεται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά ο Μίροσλαβ Κλόζε. Ο μετέπειτα πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, πέτυχε χατ τρικ σε αυτό τον αγώνα. Μπορεί να μην πήρε το Χρυσό Παπούτσι σε εκείνο το Μουντιάλ και να το πήρε τέσσερα χρόνια αργότερα, πέτυχε όμως 5 γκολ.
Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Ο Κλόζε και η Γερμανία συνακόλουθα βρήκαν έναν αντίπαλο πολύ εύκολο, οπότε άνοιξαν το σκορ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ομάδες που θα έχουν πιο εύκολους αντιπάλους, ειδικά στην φάση των ομίλων, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναδείξουν τον πρώτο σκόρερ. Είναι πολύ κομβικοί οι αντίπαλοι των ομίλων, γιατί στα νοκ άουτ, ακόμα και μεγάλη διαφορά δυναμικότητας να υπάρχει, πάντα υπάρχουν ελπίδες.
Η Αργεντινή, λόγου χάρη, έχει έναν όμιλο που της δίνει το περιθώριο να πετύχει πολλά γκολ. Πλην της Πολωνίας, το Μεξικό δεν είναι γνωστό για την άμυνα του, ενώ η Σαουδική Αραβία δεν έχει το απαιτούμενο σθένος.
Το ίδιο ισχύει και για την Ολλανδία. Θα βρει μπροστά της τη Σενεγάλη που είναι και θεωρητικά ο πιο υπολογίσιμος αντίπαλος, το Κατάρ και το Εκουαδόρ. Υπάρχει, δηλαδή, το περιθώριο για να μπουν γκολ.
Στην ίδια λίστα θα μπορούσε να είναι και η Αγγλία. Υπάρχει, όμως, μία «δικλείδα». Η Ουαλία είναι θεωρητικά από τις υποδεέστερες ομάδες, όμως λόγω της αντιπαλότητας, οι «δράκοι» θα δουν πιο ανταγωνιστικά το παιχνίδι.
Πάντα παίζει ρόλο η πορεία
Όσο σημαντικά, βέβαια, είναι ο τρόπος επίθεσης της εκάστοτε ομάδας και ο αντίπαλος, άλλο τόσο σημαντική είναι και η πορεία της ομάδας που θα έχει τον σκόρερ. Μπορεί για παράδειγμα ο Κριστιάνο Ρονάλντο να κάνει μαγικές εμφανίσεις στα παιχνίδια των ομίλων. Πώς να πάρει, όμως, το Χρυσό Παπούτσι του Μουντιάλ, αν η Πορτογαλία γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη φάση των «16»;
Αντίστοιχα, ο Λουίς Σουάρες που θα παίξει το τελευταίο του Μουντιάλ, μπορεί να πετύχει 2 γκολ στη φάση των ομίλων. Αν, όμως, η Ουρουγουάη φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, πρακτικά θα αυξήσει τις πιθανότητες του για να φτάσει στην κορυφή των σκόρερ.
Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε, είναι πως το Χρυσό Παπούτσι (πρώτος σκόρερ) στο φετινό Μουντιάλ, θα καταλήξει στον παίκτη εκείνο που η ομάδα του θα πληροί τα παραπάνω στοιχεία. Θα περιμένει δηλαδή γκολ από τον ίδιο, θα έχει έναν όμιλο «στα μέτρα» της και θα έχει μία πορεία, τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.
Τα φαβορί για το Χρυσό Παπούτσι του Μουντιάλ
Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω μία περίπτωση που μόνο τυχαία δεν έχει τη χαμηλότερη απόδοση, είναι αυτή του Χάρι Κέιν. Μπορεί τα «τρία λιοντάρια» να μην έχουν τον ευκολότερο δυνατό όμιλο, είναι όμως ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Περιμένουν, μάλιστα πολλά γκολ από τον Κέιν, γι’ αυτό και η Winmasters προσφέρει την επιλογή του σε απόδοση 8.50.
Αντίστοιχα, ο Λιονέλ Μέσι έχει ελάχιστα υψηλότερη απόδοση (10.00), όμως και αυτός έχει τα παραπάνω κριτήρια. Πολύ εύκολος όμιλος, παίκτης που πετυχαίνει γκολ και η ομάδα του περιμένει πολλά από αυτόν και φαβορί για μεγάλη πορεία.
Τα «φαβορί»
Βάζουμε εισαγωγικά στον όρο, γιατί ναι μεν είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας της Winmasters, δεν πληρούν τους όρους, όμως, που αναφέραμε. Τουλάχιστον στα δικά μας μάτια.
Ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει απόδοση 8.50, ίδια δηλαδή με τον Χάρι Κέιν και ο Καρίμ Μπενζεμά έχει απόδοση 13.25. Είπαμε, όμως, ότι είναι πολύ δύσκολο σε μία διοργάνωση λίγων εβδομάδων, να πετύχουν δύο παίκτες τόσα γκολ.
Αντίστοιχα, ο Νεϊμάρ έχει απόδοση 12.00. Προφανώς είναι ο ηγέτης της Βραζιλίας. Είναι, όμως, ένα ερωτηματικό το κατά πόσο θα περιμένει από τον σούπερ σταρ της γκολ η «σελεσάο» και πόσο θα τον επηρεάσει το άγχος του βάρους της φανέλας.
Τα αουτσάιντερ για το Χρυσό παπούτσι του Μουντιάλ που κλείνουν το μάτι
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι παίκτες εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη απόδοση, αλλά υπάρχουν περιθώρια για να διεκδικήσουν το Χρυσό Παπούτσι του φετινού Μουντιάλ.
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση να είναι ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ. Ένας παίκτης που έρχεται από δυνατές εμφανίσεις και αρκετά γκολ με την Ιντερ (όπως και στα Προκριματικά του Μουντιάλ), ενώ η Αργεντινή τυγχάνει να παίρνει μέρος σε έναν σχετικά βατό όμιλο. Μία Αργεντινή που θεωρούμε (όπως αναφέραμε), πως έχει τύχες να φτάσει μακριά, με την ντρίμπλα στον… Μέσι να γίνεται και λόγω απόδοσης (10 ο Λίο, 26.00 ο Λαουτάρο). Αλλωστε, ο μικρόσωμος μάγος της μπάλας θα είναι ευχαριστημένος απλά αν προσθέσει στην τροπαιοθήκη του το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ έχει απόδοση 26.00 στην Parimatch για να κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι στο Μουντιάλ.
Διπλή προσφορά με 30 ευρώ Free Bet και μπόνους 1ης κατάθεσης!Μία άλλη αξιόλογη περίπτωση για να διεκδικήσει τον τίτλο, είναι μια…τριάδα. Μιλάμε, φυσικά, για την Ουρουγουάη. Ένα σύνολο που περιμένει σκορ από τους τρεις επιθετικούς της, τον Σουάρες, τον Καβάνι και τον Νούνιες. Υπάρχει και το ιστορικό με την κορυφή του Ντιέγκο Φορλάν, οπότε δεν είναι κάτι απίθανο για τη «σελέστε». Ο όμιλος δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε δύσκολος, όμως το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο μπορεί να κάνει μία καλή πορεία.
- Ντάργουιν Νούνιες για πρώτος σκόρερ σε απόδοση 41.00 στην Parimatch
- Λουίς Σουάρες για πρώτος σκόρερ σε απόδοση 51.00 στην Parimatch
- Έντισον Καβάνι για πρώτος σκόρερ σε απόδοση 51.00 στην Parimatch
Μπορείτε να δείτε με ένα κλικ όλες τις επιλογές της Parimatch για τους υποψήφιους για το Χρυσό Παπούτσι στο φετινό Μουντιάλ: