Η φάση των «8», τα προημιτελικά, είναι προ των πυλών, καθώς μετά από ένα ολιγοήμερο break οι ομάδες επιστρέφουν αύριο στα γήπεδα.
Εχοντας ήδη παρακολουθήσει τις Εθνικές σε τέσσερα 90λεπτα, άλλες και λίγο περισσότερο λόγω παρατάσεων είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν δεύτερο «έλεγχο» των επιδόσεων τους.
Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι για να καταλάβουμε αν τα στατιστικά τους συμβαδίζουν με την συνολική τους εικόνα, ή αν είναι αποτέλεσμα τύχης, συγκυριών ή οτιδήποτε άλλο ωφελεί μία ομάδα μέσα σε έναν αγώνα. Η επανάσταση που άλλαξε το ποδόσφαιρο είναι φυσικά τα Xgoals, τα οποία χρησιμοποιούνται ως το απόλυτο εργαλείο από προπονητικά τιμ αλλά και στοιχηματικές πλατφόρμες ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Δημιουργία και Εκτέλεση
Η Ισπανία παραμένει η ομάδα με τα το υψηλότερο xgoals ratio, αλλά αυτήν την φορά μετά τα 5 τέρματα κόντρα στους Κροάτες το ισοζύγιο ανάμεσα στα πόσα έπρεπε να πετύχει και πόσα πέτυχε έχει σχεδόν εξισορροπηθεί. Σε αντίθεση με πριν, όπου είχε 8.8 αναμενόμενα τέρματα (Expected Goals) και είχε πετύχει μόνο 6, τώρα έχει 12,7 αναμενόμενα τέρματα έχοντας σκοράρει 11 φορές.
Η Ιταλία έχει βάλει όσα… δημιούργησε. Τα αναμενόμενα τέρματά της είναι στο 8.50 και έχει σκοράρει 9 συνολικά μέχρι στιγμής.
Εννέα τέρματα έχει πετύχει και η Δανία, έχοντας ελάχιστα μικρότερο xgoals ratio (8.30). Το ίδιο και η Ελβετία, που έχει βάλει 7 φορές την μπάλα στο πλεκτό και τα Expected Goals της είναι το 6.50.
Οι Ουκρανοί πέτυχαν 6 τέρματα μέχρι στιγμής με τα αναμενόμενα γκολ να είναι στο 6.30.
Το νο1 φαβορί για την κατάκτηση Αγγλία, έχει σκοράρει μόλις 4 τέρματα κάτι που σημαίνει πως είναι κατά 32% λιγότερα τέρματα από όσα δημιούργησε (5.8 xgoals και έχει σκοράρει 4 φορές). Αξίζει να αναφέρουμε πως είναι η ομάδα με την λιγότερο παραγωγική επίθεση που συνεχίζει στον θεσμό.
Ακολουθούν οι Τσέχοι, έχοντας πετύχει 5 τέρματα με τα αναμενόμενα να είναι ελάχιστα πιο κάτω στο 4.60.
Αφήσαμε τελευταίο το Βέλγιο, καθώς εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο λάθος και είναι κάτι που χρίζει σχολιασμού. Οι Βέλγοι σκοράρουν με λιγότερες τελικές από τους υπόλοιπους καθώς έχουν βάλει στο πλεκτό 8 φορές την μπάλα ενώ έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τις… μισές (μόλις 4.10)!
Αμυντικές επιδόσεις
Λένε πως οι άμυνες φέρνουν τα τρόπαια και όχι οι επιθέσεις, ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις όπως αυτήν του Euro2020. Για να δούμε τι ισχύει σ’ αυτήν την περίπτωση.
Οι Ιταλοί είναι πρώτη στην κατηγορία των xgoals conceded με 2.10. Δηλαδή, είναι η ομάδα που δέχτηκε τις λιγότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη έχοντας δεχτεί μόλις ένα τέρμα.
Η Αγγλία που είναι η μοναδική στον θεσμό που έχει καταφέρει να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία της μετά από 4 αγώνες αλλά η αμυντική της συμπεριφορά ήταν κατώτερη από τις πραγματικές της επιδόσεις (2.80). Λίγο υψηλότερο από τους Ιταλούς ευρισκόμενη στην 2η θέση της σχετικής λίστας.
Σε κάθε περίπτωση Ιταλία και Αγγλία έχουν τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις του τουρνουά και ακολουθεί η Δανία! Η Δανία είναι από τις αδικημένες, καθώς δέχτηκε 4 τέρματα ενώ θα έπρεπε να έχει δεχτεί λιγότερα από 3 (2.90).
Ωφελημένο (ξανά) το Βέλγιο, με την εστία του να έχει παραβιαστεί μόλις 1 φορά, κάτι που όμως θα έπρεπε να έχει συμβεί σχεδόν άλλες 3, με τα xgoals conceded να είναι στο 3.70.
Πολύ περισσότερο η Τσεχία, που στάθηκε αρκετά τυχερή καθώς έχει δεχτεί μόλις 2 τέρματα ενώ θα έπρεπε να έχει δεχτεί τουλάχιστον 5 (5.20 το xgoals conceded).
Δικαιοσύνη έχει απονεμηθεί στους Ουκρανούς, οι οποίοι δέχτηκαν 6 τέρματα τόσα σχεδόν όσα έχουν καταγραφεί (5.70).
Οι Ισπανοί κατά μεγάλη μας έκπληξη είναι η ομάδα με το με 2ο μεγαλύτερο xgoals conceded από τις 8 που συνεχίζουν στο θεσμό. Μάλιστα, αποτελεί και το νο2 φαβορί για την κατάκτηση.
Τέλος, όλα δείχνουν πως οι Ελβετοί δέχτηκαν 8 τέρματα όσα δηλαδή σχεδόν έπρεπε να έχουν δεχτεί σύμφωνα με την καταγραφή (7.70 το conceded goals).
Συμπεράσματα
–Σπάνιο φαινόμενο αυτό των Βέλγων, καθώς και στις δύο κατηγορίες τα xgoals έχουν μεγάλη διαφορά με τις πραγματικές επιδόσεις. Ισως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που οι στοιχηματικές το τοποθετούν στην 4η θέση και σε υψηλές αποδόσεις για την κατάκτηση.
-Οι Ισπανοί έγιναν πιο αποτελεσματικοί στα τελευταία τους παιχνίδια, σκοράροντας σύμφωνα με τις ευκαιρίες που δημιουργούν.
-Η Ελβετία είναι η πιο ευάλωτη αμυντικά ομάδα, έχοντας δεχτεί τα περισσότερα τέρματα και τις περισσότερες ευκαιρίες.
-Η Τσεχία δέχτηκε πολύ λιγότερα απ’ αυτά που θα έπρεπε, κάτι που αναμένουμε να διορθωθεί στη συνέχεια.
-Οι Αγγλοι είναι (και) τυχεροί που παραμένουν η μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχτεί γκολ, ενώ μπορούσαν να έχουν σκοράρει περισσότερο.
-Σταθερά στις πρώτες θέσεις και των δύο κατηγοριών οι Ιταλοί, κάτι που αποδεικνύει ότι δικαιολογημένα έχουν πάρει τα εύσημα για τις εμφανίσεις τους.
– Οι Δανοί επιθετικά τα πηγαίνουν αρκετά καλά (2η καλύτερη επίθεση), ενώ αδικούνται από τα τέρματα που δέχτηκαν.
-Οι Ουκρανοί είναι η μοναδική ομάδα που τα xgoals και τα xgoals conceded συμβαδίζουν σχεδόν απόλυτα με τις πραγματικές της επιδόσεις.