Site icon betmarket.com.cy

Euro2020: Ο τελικός άρχισε ήδη

Η 11η Ιουλίου ήταν καιρό «σημαδεμένη» στο ημερολόγιο όλων των ποδοσφαιρόφιλων, όμως (και) η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους δύο φιναλίστ του τελικού του Euro2020 και πλέον μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση του μεγάλου τελικού.

Η χθεσινή αναμέτρηση έκρυβε έντονες συγκινήσεις και ανάμικτα συναισθήματα, όπως άλλωστε οι περισσότερες της φετινής διοργάνωσης. Οι οπαδοί των δύο ομάδων που βρίσκονται στον τελικό ήδη πανηγυρίζουν. Πρώτα ήταν οι Ιταλοί, μετέπειτα ακολούθησαν οι Αγγλοι και αμφότεροι κάνουν όνειρα κατάκτησης.

Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη

Αμφότερες ξεκίνησαν τον τουρνουά έχοντας υψηλές βλέψεις για να φτάσουν στην κορυφή. Ξεχώρισαν και πρωταγωνίστησαν σε πολλές κατηγορίες δεδομένων. Μία από αυτές ήταν τα xGoals, πράγμα που σημαίνει πως οι επιδόσεις τους ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Οι Αγγλοι δέχτηκαν μόλις ένα τέρμα σε 6 παιχνίδια και αυτό από στατική φάση (απευθείας εκτέλεση φάουλ), ούσα η ομάδα με την καλύτερη αμυντική λειτουργία στο τουρνουά ενώ στις τελευταίες αναμετρήσεις βελτίωσαν αισθητά την παραγωγικότητά τους και σε συνδυασμό με το φορμάρισμα του Κέιν σκόραραν 7 φορές στα 3 τελευταία σε κανονική διάρκεια αγώνα.

Οι Ιταλοί σκόραραν συνολικά 12 φορές, ευρισκόμενοι στην 2η θέση των Xgoals, έχοντας από πάνω την Ισπανία (1η) και από κάτω την Αγγλία (3η θέση).

Οι άμυνες φέρνουν τα τρόπαια

Μία φράση, ένα γνωμικό που ακούγεται εδώ και χρόνια όταν μιλάμε για κορυφαίες ή μακροχρόνιες διοργανώσεις. Κάποιους βρίσκει σύμφωνους και κάποιους όχι και είναι λογικό καθώς ο καθένας έχει την δική του άποψη. Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας κάθε φορά δεν λένε ψέματα και δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μελετώντας τους πίνακες γίνεται αντιληπτό ότι οι δύο φιναλίστ ξεχώρισαν για τις αμυντικές τους επιδόσεις όταν πρώτες στην λίστα με τα λιγότερα τέρματα/αγώνα. Στο 0,2 αυτό των Αγγλων, στο 0,50 αυτό των Ιταλών.

Ομάδες των προπονητών τους

Ένα ακόμα στοιχείο που έκανε την διαφορά ήταν ότι αμφότερες αποτελούν δημιούργημα των προπονητών τους. Οι Μαντσίνι και Σάουθγκεϊτ αποτελούν τους «αρχιτέκτονες» όλων όσων βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Αγγλος τεχνικός σε συνολικά 56 παιχνίδια που έχει κοουτσάρει την Αγγλική ομάδα μετράει 39 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 10 ήττες. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς έφερε τους Αγγλους ως τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, στα ημιτελικά του Nations League το 2019 και στον τελικό του Euro2020. Όλα αυτά για μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια είχε το προσωνύμιο των losers.

O Ρομπέρτο Μαντσίνι από την άλλη πλευρά άλλαξε άρδην την ψυχολογία και την πίστη των Ιταλών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία τους. Μάλιστα, σε μία δύσκολη στιγμή μετά το κάζο της αποτυχίας να συμμετέχουν στο Μουντιάλ του 2018.

Πλέον, οι Ιταλοί τρέχουν ένα αήττητο σερί 33ων αγώνων σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και δημιουργώντας υποσχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Ιταλικά μέσα στάζουν μέλι για τον 56χρονο τεχνικό, παρομοιάζοντας τον ως τον Μεσσία ή τον Θεό των Ιταλών.

Η έδρα αποτελεί πλεονέκτημα;

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό «Γουέμπλεϊ» το οποίο και αποτελεί έδρα των Αγγλων.

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι πως αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ, αλλά είναι αλήθεια; Πάμε να δούμε αρχικά πόσες ομάδες στο φετινό Euro εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους.

Σε 19 αναμετρήσεις Euro2020 μέχρι στιγμής οι γηπεδούχοι κέρδισαν ή πήραν την πρόκριση (σε παράταση η πέναλτι στα νοκ άουτ) σε 14 περιπτώσεις από τις 19 συνολικά. Δηλαδή, οι γηπεδούχοι είχαν επιτυχία και εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους σε 73,68% των περιπτώσεων. Γεγονός που δείχνει ότι όντως οι ομάδες εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους. 

Εχουν ποτέ κερδίσει σε τελικό οι οικοδεσπότες;

Μελετήσαμε τους προηγούμενες τελικούς Euro όπου οι οικοδεσπότες έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Μέχρι στιγμής υπήρξαν 5 τελικοί όπου οι οικοδεσπότες πήραν μέρος και σε 3 από αυτούς κατάφεραν τελικά να κατακτήσουν το τρόπαιο. Αυτές ήταν οι: Η Ισπανία (1964), η Ιταλία (1968) και η Γαλλία (1984), ενώ υπήρξαν και δύο όπου δεν τα κατάφεραν: Πορτογαλία (2004) και Γαλλία (2016), με την πρώτη μάλιστα να αποτελεί και την δική μας χρυσή σελίδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Exit mobile version