Το καλοκαιρινό χρηματιστήριο της Α’ Κύπρου
Το μεταγραφικό παζάρι έληξε και ήρθε η ώρα του ταμείου. Σίγουρα την καλύτερη απάντηση επί του θέματος θα δείξει το ίδιο το χορτάρι και η παρουσία των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων εντός του αγωνιστικού χώρου. Μια πρώτη εκτίμηση όμως για το πώς κινήθηκαν οι ομάδες μπορεί να γίνει και με το… ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Την αξία δηλαδή των μεταγραφικών αποκτημάτων και τα μπάτζετ που διέθεσαν στο παζάρι οι Σύλλογοι, όπως τα καταχωρεί η παγκοσμίου φήμης ιστοσελίδα transfermarkt.
Τα μπάτζετ της νέας σεζόν
Πρώτο σημείο μελέτης τα συνολικά μπάτζετ των ομάδων. Εκεί όπου στην πρώτη θέση συναντάμε τον ΑΠΟΕΛ, μοναδική ομάδα που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια σε χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της. Ο πρωταθλητής βέβαια έκανε μια μικρή μείωση στο μπάτζετ του, που πέρσι ξεπέρασε τα 27 εκατ. ευρώ.
Πίσω του η πρώτη έκπληξη. Μοναδική ομάδα που τον ακολουθεί χρηματιστηριακά, με μπάτζετ που ξεπερνά τα 19 εκατ. ευρώ η Πάφος. Πέρσι στο δεύτερο μισό της κατάταξης, αλλά με εντυπωσιακή παρουσία το καλοκαίρι και προσθήκες ποδοσφαιριστών εγνωσμένης αξίας. Η Πάφος πέρσι ήταν στα 12 εκατ. ευρώ ως μπάτζετ, με την επένδυσή της να κρίνεται θεαματική.
Απόλλων Λεμεσού, Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΕΚ Λάρνακας είναι εκείνες που συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα. Η πρώτη με μπάτζετ κοντά στα 13,5 εκατ. ευρώ, οι άλλες τρεις οριακά πάνω από τα δέκα.
Από την περσινή πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος ΑΕΛ και Νέα Σαλαμίνα (πέρσι είχε το δεύτερο μικρότερο!) είναι εκείνες που δεν βρίσκονται στην εξάδα με τα ακριβότερα μπάτζετ. Μαζί με τη Δόξα Κατωκοπιάς και την Ένωση νέων Παραλιμνίου είναι το μικρομεσαίο στρώμα, με Ολυμπιακό Λευκωσίας και Εθνικό Άχνας να έχουν τα μικρότερα μπάτζετ της φετινής σεζόν.
Ο Εθνικός Άχνας πέρα από το μικρότερο συνολικά μπάτζετ είναι και εκείνους που εμπιστεύεται τους περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του.
Τι ξόδεψαν το καλοκαίρι
Λίγο κάτω από διακόσιες αφίξεις και 188 αναχωρήσεις ποδοσφαιριστών κατέγραψε η μεταγραφική αγορά, όπου διακινήθηκαν κεφάλαια ύψους 370.00 ευρώ. Οι περισσότερες ομάδες επέλεξαν την ελεύθερη αγορά ή εκείνη των δανεικών, με ελάχιστες μεταγραφές να πραγματοποιούνται με οικονομικό αντάλλαγμα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έγιναν κινήσεις ποδοσφαιριστών υψηλής αξίας. Στην κορυφή της σχετικής λίστας συναντάμε μια πρόσφατη. Η Πάφος πριν λίγες ημέρες ανακοίνωση τη συμφωνία της με τον Μπακαρί Σακό. Ο διεθνής με το Μάλι ποδοσφαιριστής έχει πίσω του καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ, όπως άλλωστε και το έτερο μεγάλο φετινό απόκτημα της ομάδας, ο Πάντσεον. Οι δύο επιθετικοί ήταν τα… κερασάκια σε μια πλούσια μεταγραφική τούρτα που έφτιαξαν οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της ομάδας.
Πλούσιο σε εμπειρίες το βιογραφικό του στόπερ Σάβιτς, που ήρθε να ανεβάσει επίπεδο την άμυνα του ΑΠΟΕΛ και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα της φετινής σεζόν σε όλο το πρωτάθλημα. Ο Σουηδός επιθετικός Χαλένιους και ο αδερφός του Νεμάνια, Ούρος Μάτιτς, επίσης αμυντικός χαφ, συμπληρώνουν την τριάδα των σημαντικότερων αποκτημάτων του πρωταθλητή.
Ο Ιβαν Φιόλιτς ήταν από τα ταλαντούχα δεκάρια του Κροατικού πρωταθλήματος. Η μεταγραφή του στο Βέλγιο και τη Γκενκ ήρθε, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε ποτέ να βρει μόνιμη θέση στην ενδεκάδα της. Η αξία του πάντως στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο παραμένει υψηλή και καλείται να το δείξει και στην πράξη με τη φανέλα της ΑΕΚ Λάρνακας.
Σημαντικότερη προσθήκη του Απόλλωνα Λεμεσού ο μπακ Ενσούε, με πάνω από 100 συμμετοχές στο παρελθόν στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας.
Στην Ομόνοια θέλει να αναγεννήσει την καριέρα του ο Γάλλος εξτρέμ Μποτεάκ, που έκανε καλές σεζόν στη Γαλλία στο ξεκίνημά του, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετά η απόδοσή του.
Όλοι όσοι αναφέραμε πιο πάνω είναι ποδοσφαιριστές που η τρέχουσα αξία τους ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, για αυτό και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυσή μας.