Αφιέρωμα: La Liga 2020/21
Η LaLiga αποτελεί ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο παρότι δεν διαθέτει την αίγλη της Premier League, ούτε την οργάνωση της Bundesliga και η επιστροφή της στην δράση μετά από σχεδόν δύο μήνες (55 ημέρες για την ακρίβεια) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οπως σε όλα τα πρωταθλήματα, έτσι και εδώ έχουμε μπροστά μας μία ιδιαίτερη σεζόν που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο (12-13 Σεπτεμβρίου) και θα ολοκληρωθεί (εφόσον όλα πάνε καλά) στις 23 Μαίου του 2021.
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημία είχαν αντίκτυπο και στην La Liga, με τις ομάδες να πραγματοποιούν (έως τώρα, καθώς η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο) λίγες/στοχευμένες μεταγραφές και πολλές να στρέφονται στην λύση των δανεικών.
Μάλιστα, είναι τόσο πρωτόγνωρο όλο αυτό που ζούμε που στην πρώτη αγωνιστική θα πραγματοποιηθούν 7 αγωνιστικές, και όχι 10, που είναι η κανονική της μορφή, καθώς οι ομάδες που ολοκλήρωσαν τελευταίες την προηγούμενη σεζόν, όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Χετάφε και Ελτσε θα μπουν σταδιακά στο πρόγραμμα, από δεύτερη και τρίτη αγωνιστική.
Η μάχη του τίτλου
Μεγάλο φαβορί η Ρεάλ Μαδρίτης που αποτελεί την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους (34) στην La Liga και το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στον θρόνο μετά από 3 σεζόν. Καλές προσθήκες οι Οντεγκααρντ (μέσος, Σοσιεδάδ) και Ρεγκιλόν (αρ. μπακ, Σεβίλλη), ουδείς βασικός αποχώρησε. Ο Ζιντάν στον πάγκο αποτελεί εγγύηση, όλα δείχνουν πως οδεύει ολοταχώς προς τον 35ο τίτλο της.
Νέα, μεταβατική σεζόν για την Μπαρτσελόνα μετά την περυσινή αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. Η φετινή σεζόν μόνο ιδανικά δεν μπορεί να πει κανείς πως ξεκινά, με ένα ρόστερ που θέλει ενίσχυση, με τις κόντρες διοίκησης-οργανωμένων και έναν Κούμαν (νέος τεχνικός, πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Ολλανδίας) να προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος. Τουλάχιστον, το σίριαλ της φυγής του Μέσι έλαβε τέλος και ο Αργεντινός σούπερ σταρ θα μείνει έναν ακόμα χρόνο στην ομάδα. Τώρα, με τι όρεξη θα αγωνίζεται ουδείς μπορεί να προβλέψει. Παρόλα αυτά, οι bookmakers εκτιμούν πως είναι το 2ο φαβορί για τον τίτλο.
Εχοντας κατακτήσει 10 τίτλους αλλά με πιο πρόσφατο αυτόν τη σεζόν 2013/2014, η Ατλετικο Μαδρίτης ξεκινά ως αουτσάιντερ για τον φετινό τίτλο. Στην 9η σεζόν του Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο της, ο Αργεντινός τεχνικός έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν της. Σχεδόν ίδια ομάδα με πέρυσι, με την μόνη διαφορά ότι ο Ντιέγκο δεν είναι αναγκασμένος να χτίσει κάτι καινούργιο (πέρυσι έγιναν πολλές αλλαγές) αλλά να «πατήσει» πάνω σε ένα πλέον δεμένο σύνολο και να βρει τρόπο να το βελτιώσει.
Η περυσινή εξαιρετική χρονιά της χρονιά που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του Europa League, βάζει στο κόλπο έστω και με την στάμπα του μεγαλύτερου αουτσάιντερ για την κατάκτηση του και την Σεβίλλη. Πριν λίγους μήνες ανανέωσε το συμβόλαιό του ο τεχνικός Λοπετέγκι, που αμφισβητήθηκε έντονα από μερίδα οπαδών της ομάδας αλλά στο τέλος έκλεισε πολλά στόματα. Με Ράκιτιτς και Οσκαρ Ροντρίγκεθ ενισχύθηκε στο χώρο του κέντρου, μεγαλύτερη απώλεια ο μπακ Ρεγκιλόν.
Η ενισχυμένη
Στην κοτηγορία αυτήν ανήκει η Βιγιαρεάλ. Εκανε την αρχή φέρνοντας τον Ουνάι Εμερι για τον πάγκο της, έναν τεχνικό με πέρασμα από σπουδαίους συλλόγους και προσπάθησε -παίρνοντας πολύ καλό βαθμό μέχρι στιγμής- να του δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα «όπλα» στα χέρια του. Παίκτες όπως οι Παρέχο (μέσος, Βαλένθια), Κούμπο (μέσος, Μαγιόρκα/Ρέαλ), Κοκλέν (μέσος, Βαλένθια) την δυναμώνουν σημαντικά, με στόχο κάτι καλύτερο από πέρυσι (5η θέση) που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι άλλο από την έξοδο στο Champions League.
Η αποδυναμωμένη
Ηταν 12 Ιουλίου (2020) παραμονές του αγώνα με την Λεγανιές όπου η διοίκηση της Βαλένθια ενημέρωνε 8 πρωτοκλασάτους παίκτες της ότι πρέπει να ψάξουν για νέα ομάδα. Κάπου εκεί, και πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η προηγούμενη, φάνηκε πως η νέα σεζόν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι αποχωρήσεις σημαντικών παικτών, όπως οι Ρογρίγκο-Παρέχο-Κοκλέν-Φ.Τόρες αλλά κυρίως η διάθεση για αντικατάστασή τους σίγουρα προμηνύουν δύσκολες ημέρες για τις «Νυχτερίδες».
Η ευχάριστη έκπληξη
H έλευση ενός τεχνικού με το βιογραφικό και τις ικανότητες του Μανουέλ Πελεγκρίνι θεωρείται ικανή από μόνη της να ανεβάσει επίπεδο την Μπέτις. Γνώση της Ισπανικής πραγματικότητας (είναι η 4η ομάδα που αναλαμβάνει), εμπειρία σε πάγκους σπουδαίων συλλόγων (Ρεάλ/Μ. Σίτι) και κατακτήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχασε κανέναν βασικό, από την μέση και μπροστά διαθέτει τρομερή ποιότητα (πέρυσι είχε την 8η καλύτερη επίθεση ενώ πάλευε για την σωτηρία της) και οι προσθήκες των Μπράβο (κίπερ, Σίτι), Μοντόγια (δεξιός μπακ, Μπράιτον) και Βίκτορ Ρουίθ (στόπερ, Μπεσίκτας) στοχεύουν (και έχουν πολύ καλές προϋποθέσεις) στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται άμυνα (2η χειρότερη πέρυσι). Αν όλα πάνε βάση προγράμματος (δεν πουληθούν παίκτες/πάρει 1-2 ακόμα), θεωρούμε πως θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη και δώσει μάχη για μία θέση στο Europa League.
Με την σφραγίδα του προπονητή
Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο περιπτώσεις τεχνικών που έχουν βάλει την σφραγίδα τους σίγουρα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους Μπορδαλάς (Χετάφε) και Αλγουαθίλ (Σοδιεδάδ).
Σε αμφότερους οφείλουν τις πολύ καλές σεζόν που πραγματοποίησαν, ειδικά η Χετάφε μέχρι την διακοπή βρισκόταν σε θέσεις Champions League και ήταν για 3η σεζόν εξαιρετική ενώ η Σοσιεδάδ έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.
Σπουδαία απώλεια για την Σοσιεδάδ ο Οντεγκαρντ που πέρυσι είχε 6 ασίστ και 4 γκολ. Βέβαια, αποκτήθηκε ο μέσος Νταβίντ Σίλβα από την Μάντσεστερ Σίτι και η ζυγαριά μάλλον σταθεροποιείται.
Στα ίδια περίπου η Χετάφε, που πρόσθεσε επιλογές στην επίθεσή της. Αμφότερες θα παλέψουν για την Ευρώπη.
Στο μέσο του πίνακα
Κάπου στο μέσο της βαθμολογίας αναμένουμε τις Μπιλμπάο και Λεβάντε. Ομάδες δίχως σπουδαίες αλλαγές και που πέρυσι τερμάτισαν κοντά (11η και 12η θέση).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Μπιλμπάο κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.
Δύσκολα θα επαναλάβει την περυσινή ονειρική σεζόν η Γρανάδα (7η θέση), καθώς φέτος θα έχει και το Europa League και μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη για πρώτη φορά στην ιστορία της.
H Οσασούνα πέρυσι τερμάτισε στην 10η θέση, στόχος να το επαναλάβει αν και φέτος τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα. Θα προσπαθήσει όμως, έχοντας υγιή ξανά τον πρώτο σκόρερ Αβιλά.
Για την παραμονή
Με στόχο την παραμονή για μία ακόμα σεζόν οι Εϊμπαρ, Αλαβές, Βαγιαδολίδ και Θέλτα.
Η Θέλτα με καλό υλικό, αλλά προπονητή που δεν πείθει (Οσκαρ Γκαρθία) και με (αν μας επιτρέπεται την έκφραση) μαζοχιστικές τάσεις.
Η Εϊμπάρ έχασε δύο σημαντικούς παίκτες (Ορεγιάνα και Εσκαλάντε) αλλά συνηθίζει να βρίσκει λύσεις.
Η Βαγιαδολίδ δεν έχει πολλές αλλαγές, θα παραταχθεί πάλι με την ίδια τακτική (αντεπιθέσεις) και έχοντας διοικητική σταθερότητα αλλά και άκρες στην χώρα.
Τρεις νεοφώτιστες φαβορί για τον υποβιβασμό
Ουέσκα και Κάντιθ πήραν απευθείας εισιτήριο για την La Liga, τερματίζοντας στην 1η και 2η θέση της Segunda, αντίστοιχα.
Θα παλέψουν για την παραμονή τους, η Κάντιθ φαίνεται να είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα (απέκτησε τον φορ Νεγρέδο) αλλά θα χρειαστεί να κάνουν υπέρβαση για να τα καταφέρουν με τα έως τώρα δεδομένα.
Τους ακολούθησε η Ελτσε μέσω των μπαράζ και έχοντας κάνει την έκπληξη, αφού τερμάτισε 6η στο παρά 1′ και πήρε μέρος στα πλέι οφ όπου παρότι ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ κέρδισε την άνοδο ξεπερνώντας τα εμπόδια των Σαραγόσα και Χιρόνα. Μετρά απώλειες, ενώ θα έπρεπε να ενισχυθεί για να παλέψει για την παραμονή της. Δεν προσφέρεται τυχαία στο 1.20 για να υποβιβαστεί.