Αφιέρωμα Championship Αγγλίας 2019/2020
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται το κυρίως πιάτο της πρώτης αγωνιστικής στην Championship της Αγγλίας και το betmarket.com.cy έχει ετοιμάσει αναλυτικό ρεπορτάζ για κάθε μία ομάδα.
Για τίτλο/απευθείας άνοδο
ΛΙΝΤΣ
Δικαίως δίνεται ως πρώτο φαβορί (5,50) από τους book η Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο Αργεντινός τεχνικός στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία άγγιξε την άνοδο των “Παγωνιών” στην Πρέμιερ Λιγκ. Πολύ καλό ποδόσφαιρο από τη Λιντς, που είχε και αρκετές ατυχίες (τραυματισμούς). Παρότι αποχώρησε ο Σουηδός στόπερ Γιόνσον, το ρόστερ δείχνει πλήρες μετά και τις προσθήκες των Κόστα (εξτρέμ, Γουλβς), Χάρισον (εξτέμ, Μαν. Σίτυ) και Γουάιτ (στόπερ, Μπράιτον).
ΦΟΥΛΑΜ
Βασική ανταγωνίστρια της Λιντς η Φούλαμ του 38χρονου Σκοτ Πάρκερ. Ηταν πρακτικά αδύνατο να σώσει τη χρονιά, αν και δαπάνησε αρκετά χρήματα με στόχο να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ. Διατήρησε στο ρόστερ της τον φορ Αλεξάντερ Μίτροβιτς, όχι όμως και τον εξτρέμ Σίρλε που επέστρεψε στην ομάδα του. Δυνατές οι προσθήκες των Καβαγέρο (Γουλβς, εξτρέμ) και Νοκαέρτ (εξτρέμ).
ΚΑΡΝΤΙΦ
Για δύο πόντους δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ και τώρα καλείται να βγάλει αντίδραση και να επιστρέψει άμεσα. Στον πάγκο της συνεχίζει η παλιά… καραβάνα Νιλ Γουόρνοκ, που έχτισε το ρόστερ με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύει η εμπειρία. Πούλησε ακριβά, ωστόσο πλήρωσε κιόλας ώστε να αποκτήσει αυτά που χρειάζεται. «Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ομάδα που έχω προπονήσει ποτέ», δήλωσε πρόσφατα.
ΓΟΥΕΣΤ ΜΠΡΟΜ
Δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της Γουέστ Χαμ, ο Σλάβεν Μπίλιτς επιστρέφει στην Αγγλία. Αυτή τη φορά όμως για τη Γουέστ Μπρομ. Εβαλε χοντρά το χέρι στην τσέπη (9 εκ. ευρώ) για να αποκτήσει τον επιθετικό Ζαχορέ, με τον Δανό να σκοράρει μόλις μία φορά πέρυσι στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά να έχει στο βιογραφικό του δύο πολύ καλές σεζόν στην Τσάμπιονσιπ με την Κάρντιφ. Δυνατό ρόστερ, που φτιάχτηκε με σκοπό να πρωταγωνιστήσει.
Για πλέι οφ
Αρκετές υποψηφιότητες σε αυτό το επίπεδο, με πρώτη και καλύτερη τη Στόουκ. Στον πάγκο της από τον Ιανουάριο του 2019, έκανε όνομα στη Λούτον και πέρυσι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ανέλαβε τον σχεδιασμό της ομάδας και το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο που θα παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, κάτι για το οποίο στηρίζει πολλά στους επιθετικούς Βόουκς και Αφόμπε. Στην πλειοψηφία τους αποκτήθηκαν παίκτες «εργαλεία», δηλαδή ακριβώς αυτό που ζητά ο Τζόουνς.
Η Μπρέντφορντ πραγματοποίησε στοχευμένες κινήσεις, αντικατέστησε όσους παίκτες έχασε και ενίσχυσε την μεσαία της γραμμή αποκτώντας τους Γιένσεν (Θέλτα) και Νόοργκαρντ (Φιορεντίνα). Μεγάλο της στοίχημα να βελτιώσει τις τραγικές εκτός έδρας εμφανίσεις και εφόσον δεν χάσει κάποιο άλλο μέλος του ρόστερ της, δείχνει ικανή για να πλασαριστεί στην πρώτη 6αδα.
Ακολουθεί η Μπρίστολ Σίτυ που πέρυσι απείχε μόλις τέσσερις πόντους από την 6η Ντέρμπι Κάουντι και φέτος έχει την εμπειρία για να διεκδικήσει -τουλάχιστον- το κάτι παραπάνω. Ο φιλόδοξος τεχνικός Λι Τζόνσον είδε την ομάδα του να κάνει δικούς της τους Κάλας (στόπερ) και Ντασίλβα (αρ. μπακ) από Τσέλσι (πέρυσι ήταν ως δανεικοί) βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως και τον μέσο Μπέντλεϊ από την Μπρέντφορντ στην οποία πλήρωσε 2,2 εκ. ευρώ, ενώ η απόκτηση του επιθετικού μέσου Σμόντινγκς (15 γκολ με την Κόλτσεστερ στη Λιγκ 2) πιθανότατα να αποδεχθεί… λαχείο. Ολα αυτά βέβαια, μετά την πώληση του μπακ Κέλι στην Μπόρνεμουθ.
Δεύτερης ταχύτητας
Η Χάντερσφιλντ προέρχεται από τραγική σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, εκεί όπου πήρε πολλές φορές τον ρόλο του… κομπάρσου. Από τον Ιανουάριο του 2019 στον πάγκο της ο Ζιβέρτ. Ο Γερμανός (προερχόμενος από τις ακαδημίες της Ντόρντμουντ) κατόρθωσε να πάρει μόλις μία νίκη σ΄ αυτήν την περίοδο. Οπως ήταν λογικό αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, κάποιοι απ’ αυτούς γέμισαν τα ταμεία της, με τις προσθήκες της ωστόσο να μην προκαλούν εντύπωση.
Οι φιλοδοξίες της Νότιγχαμ αυξήθηκαν μετά την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στα διοικητικά της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να κάνει την υπέρβαση. Πέρυσι κινήθηκε σε ρηχά νερά, τερματίζοντας στην 9η θέση. Νέος τεχνικός ο Γάλλος Λαμουσί, που τη σεζόν 2017-2018 ήταν στη Ρεν και δεν έχει επαφή με το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Καλό ρόστερ, αλλά με ταβάνι και έναν Λαμουσί εντελώς άγνωστο με την πραγματικότητα της Τσάμπιονσιπ.
Στην 3η του σεζόν στην Πρέστον ο 38χρονος/φιλόδοξος τεχνικός Αλεξ Ο’Νιλ, θεωρούμε πως είναι σε θέση να μας εκπλήξει θετικά και έστω να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη 8αδα. Το ρόστερ της δεν έχει μεγάλες αλλαγές και είναι στελεχωμένο από αρκετούς νεαρούς.
Ερωτηματικά
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό ακούει στο όνομα, Ντέρμπι Κάουντι. Πέρυσι με τον Φρανκ Λάμπαρντ στο τιμόνι της είχε αποκτήσει το δικό της δέσιμο και τρόπο λειτουργίας. Στηρίχθηκε σε αρκετούς δανεικούς οι οποίοι αποχώρησαν και οι προσθήκες της δεν ήταν αυτές που περίμεναν οι οπαδοί της (μόλις τρεις). Ο Φιλίπ Κοκού (νέος τεχνικός) μπορεί να κέρδισε τρία πρωταθλήματα (2015, 2016, 2018) τα 4 τελευταία έτη στην Ολλανδία με την PSV, αλλά η Championship ουδεμία σχέση έχει με την Eredevisie, ενώ πρόσφατο είναι το αποτυχημένο πέρασμά του από την Φενέρμπαχτσε (Ιούλης 2018-Οκτώβρης 2018). Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται άμεσα ενίσχυση.
Δεύτερη στη λίστα η Μίντλεσμπρο που πέρυσι βρέθηκε ελάχιστα μακριά από τα πλέι οφ, αλλά δεν τα κατάφερε, με τον Πιούλις να πληρώνει το… μάρμαρο. Στη θέση του ο Γούντγκεϊτ, παίκτης της από το 2012-2016 αλλά και τη σεζόν 2007-2008. Γνωρίζει καλά την ομάδα, έχει την στήριξη των οπαδών αλλά δεν είμαστε σίγουροι για τις ικανότητες του ως πρώτος τεχνικός, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη του δουλειά. Μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του βοηθού προπονητή. Οι Ρόμπσον, Καράνκα και Βέναμπλς αποτελούν τους μέντορές του.
Μαύρο… άλογο
Η Μπλάκμπερν πέρασε μία ήρεμη σεζόν στην επιστροφή της στην Τσάμπιονσιπ, έβγαλε τη σεζόν δίχως μπελάδες όσον αφορά την ανανέωση της παρουσίας της στην κατηγορία και δείχνει διατεθειμένη να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο φέτος. Πέρυσι υπήρξαν στιγμές που… κόντεψε τα πλέι οφ, αλλά τις έλειψε η διάρκεια, κάτι που θα αναζητήσει φέτος. Εδώ και 2,5 έτη στον πάγκο της ο έμπειρος τεχνικός Μόουμπρεϊ. Ενισχύθηκε στην επίθεση αποκτώντας τον φορ Γκάλαχερ από την Σαουθάμπτον (5,5 εκ. ευρώ), καλές κινήσεις οι έμπειροι Γιόνσον (χαφ, Ντέρμπι), Ντάουνινγκ (μέσος, Μίντλεσμπρο) και Γουάιτ (στόπερ, Λιντς).
Από τη μέση και κάτω
Η Σουόνσι τερμάτισε στην 10η θέση και σε απόσταση 9 πόντων από την 6αδα. Στην πρώτη της χρονιά στην κατηγορία (μετά από χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ) δεν έκανε τρομερή αίσθηση, αλλά άφησε υποσχέσεις για καλό ποδόσφαιρο και τη φετινή χρονιά. Πήρε 17 εκ. ευρώ από την πώληση του ταλαντούχου εξτρέμ Τζέιμς (33/4) στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατεθειμένη να επενδύσει.
Περίπου στα ίδια επίπεδα αναμένουμε τις Χαλ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Αμφότερες με εμπειρία στην κατηγορία, αλλά η πρώτη με τον άπειρο σε τέτοιο επίπεδο τεχνικό ΜακΚάν (πρώην Ντονκάστερ/Πιτέρμπορο) και η δεύτερη δίχως καν σταθερό μάνατζερ (υπηρεσιακό) λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα.
Στο όριο
Σε αυτό γκρουπ ομάδων τοποθετούμε τις Γουίγκαν και Μίλγουολ. Ομάδες που προσπαθούν να ανεβάσουν το status τους με συγκεκριμένο πρότζεκτ και ρόστερ με χαμηλά μπάτζετ και ένα μείγμα έμπειρων και ταλαντούχων παικτών.
Σημαντικό στοιχείο ότι διαθέτουν τεχνικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τις ομάδες τους, καθώς βρίσκονται στον πάγκο αυτών τουλάχιστον δύο έτη και περνάει ο λόγος τους.
Καλύτερα τα πράγματα και στη Ρέντινγκ που με τον Πορτογάλο Ζοσέ Γκόμεζ έσωσε την περυσινή σεζόν (7 πόντους πάνω από την 22η θέση) και συνεχίζει με στόχο τη σωτηρία. Ο Πορτογάλος τεχνικός άφησε θετικές εντυπώσεις, καθώς σε 24 αγώνες, η ομάδα συγκέντρωσε 28 πόντους (6-10-8). Οι στοιχηματικές την τοποθετούν ως 4ο φαβορί για τον υποβιβασμό, αλλά θεωρούμε πως τελικά θα καταφέρει να παραμείνει για μία ακόμα σεζόν. Δίχως κάποιο μπαμ στα μεταγραφικά, αλλά ούτε κάποια σπουδαία απώλεια. Σχεδόν στα ίδια το ρόστερ της.
Οι νεοφώτιστες
Δύο από τις τρεις νεοφώτιστες (Τσάρλτον και Μπάρνσλεϊ) δίνονται ως μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό και όχι άδικα θα λέγαμε.
Στην Μπάρνσλεϊ συνεχίζει ο Στέντελ που την ανέβασε από τη Λιγκ 1, αλλά το ρόστερ της πέρα από ότι επέστησε “ζημιές” κατά την μεταγραφική περίοδο, στερείται και της απαραίτητης εμπειρίας (μέσος όσος ηλικίας στα 22,7 έτη, ο χαμηλότερος της κατηγορίας).
Η Τσάρλτον είναι η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας και το ρόστερ της θυμίζει περισσότερο ομάδας Λιγκ 1, παρά Τσάμπιονσιπ.
Εν αντιθέσει με τις προαναφερθείσες, η Λούτον (πριν 2 χρόνια έπαιζε στη Λιγκ 2) θεωρούμε πως έχει όλο το “τσαμπουκά” και τη φανέλα για να διατηρηθεί στην κατηγορία, εύκολα ή δύσκολα. Κάτι για το οποίο συμφωνούν και οι στοιχηματικές, με την ομάδα του Γκρέιαμ Τζόουνς (πρώτη προπονητική εμπειρία) να δίνεται στο δεύτερο γκρουπ για τον υποβιβασμό.
Yποβιβασμός
Στην Μπέρμιγχαμ έδωσαν τα… κλειδιά (έστω και σε υπηρεσιακή βάση) στον Πεπ Κλότετ, κι αυτό δημιουργεί από μόνη του αρνητικό πρόσημο. Ο Ισπανός τεχνικός (λέμε τώρα) βρίσκεται από το 2013 στο νησί (κυρίως ως ασίσταντ), αλλά με εξαίρεση τη σεζόν 2017-2018 όπου ήταν στην Οξφορντ (κακές εντυπώσεις/12 νίκες σε 36 αγώνες), δεν έχει καταγράψει άλλη δουλειά ως πρώτος τεχνικός στο βιογραφικό του. Πέραν αυτού και το ρόστερ της δείχνει αρκετά αδύναμο, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό της.
Στην ΚΠΡ αποχώρησαν βασικά… γρανάζια από τη μηχανή της και δεν αντικαταστάθηκαν (8ο χαμηλότερο μπάτζετ), πέρυσι σώθηκε με 11 πόντους διαφορά, αλλά αν δεν ενισχυθεί σημαντικά πιθανότατα θα βιώσει άσχημες στιγμές.