Να πάρει ο Κλοπ το Euro με την Κύπρο;
Καλή σας μέρα. Ούτε και την Κυριακή είχαμε κάποιο κέρδος από τις δύο μας επιλογές από την Λευκορωσία. Στο πρώτο ματς που πόνταρα υπέρ της Μινσκ δεν δικαιώθηκα ούτε από το σκορ αλλά ούτε από την εμφάνιση της Μινσκ. Στο δεύτερο ματς, όπου επέλεξα την Ισλόχ, το αποτέλεσμα δεν μεν δικαιώνει αλλά η εμφάνιση της Ισλόχ ήταν αρκετά καλή με πολλές αντεπιθέσεις, όπως ακριβώς είχα γράψει. Μάλιστα κατάφερε να προηγηθεί πρώτη αλλά ένα γκολ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου άλλαξε όλο το ματς. Αν οι δύο ομάδες έπαιρναν τον δρόμο για τα αποδυτήρια με το 0-1 υπέρ της Ισλόχ τότε τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Με την Λευκορωσία θα τα πούμε ξανά Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο όπου έχει ξανά πρωτάθλημα.
Χθες το βράδυ διάβασα μια δήλωση του Gerardo Pelusso, ενώς Ουρουγουανού προπονητή που τη σαιζόν 2012-2013 ήταν στην εθνική Παραγουάης. Ο κύριος Gerardo, ερωτηθείς για το ποιος προπονητής είναι καλύτερος, ο Κλοπ ή ο Γκουαρντιόλα, είπε ότι είναι αυτός που θα πάρει την Κύπρο και θα κατακτήσει το Euro! Αυτού του τύπου δηλώσει εμένα δεν μου αρέσουν. Αν και ακούω αρκετούς να λένε «έχουν λεφτά οι ομάδες τους, αγοράζουν τους καλύτερους παίκτες και για αυτό είναι εκεί». Πιστέψτε με πως δεν είναι και το ποιο εύκολο πράγμα να καταφέρεις να κοουτσάρεις κάποιους από τους καλύτερους παίκτες μαζί, να τους κάνεις σύνολο, να τους κάνεις να υπακούν κάθε σου εντολή και μαζί τους να ανέβεις στην κορυφή και πόσο μάλλον να εξελίσσεσαι γρηγορότερα από αυτούς για να μπορείς να τους «οδηγήσεις» εκεί που θέλεις.
Χρειάζεται ο Κλοπ κι’ άλλη απόδειξη;
O Jürgen Klopp για παράδειγμα, πρέπει να πάρει την Κύπρο για να αποδείξει την αξία του; Όχι βέβαια. Ο άνθρωπος ήταν για 269 παιχνίδια στον πάγκο της Μάιντζ. Ήταν αρκετά ώστε η Ντόρτμουντ το 2008 να τον κάνει προπονητή της και μαζί του κέρδισε 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 2 σούπερ καπ. Έτσι κάτι βλέπει και η Λίβερπουλ και το 2015 τον παίρνει στην Αγγλία και 4 χρόνια αργότερα κατακτάει το Champions League ενώ φέτος έχει πάρει την Premier League από τον Γενάρη.
Αν τα πιο πάνω δεν αρκούν τότε ας δούμε την εξέλιξη του μέσα στο γήπεδο. Πάντα χαμογελάει και έτσι κέρδισε τα ΜΜΕ, έχοντας πάντα μια «αστεία» δήλωση να κάνει. Κέρδισε τους οπαδούς της ομάδας του. Κέρδισε τους ποδοσφαιριστές του. Κέρδισε την ίδια την ομάδα. Τι έκανε λοιπόν ο Κλοπ; Πρώτα κέρδισε όλους όσους έχουν να κάνουν με την ομάδα του, το γήπεδο και το πρωτάθλημα.
Μετά πάμε στην τακτική. Ένα κομμάτι όπου ο ίδιος δίνει τεράστια σημασία είναι το transition, εκεί δουλεύει πολύ, πάρα πολύ. Απαιτεί ενέργεια σε όλους τους τομείς. Είναι γνωστό ότι λατρεύει το 4-3-3. Όταν όμως ήρθε στην Λίβερπουλ δεν ξεκίνησε με το 4-3-3 αλλά με το 4-2-3-1. Ήθελε η ομάδα του πρώτα να συνηθίσει, να ετοιμαστεί και μετά να κάνει αυτό που θέλει ο ίδιος. Αυτό θα πει πλάνο. Έφερε λοιπόν μαζί του το 4-2-3-1 από την Ντόρτμουντ αλλά ήθελε 4-3-3 στην Λίβερπουλ, πρώτα όμως έπρεπε να είναι έτοιμος ο Φιρμίνο να παίξει «ψεύτικο 9», άρα του έδινε πολλές φορές την θέση στο 10άρι για να είναι έτοιμος. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Το ότι είχε και έχει πλάνο.
Δουλεύει το πλάνο;
Την πρώτη του χρονιά στην Λίβερπουλ πήρε την 8η θέση στο πρωτάθλημα μαζεύοντας 60 βαθμούς, με την ομάδα του να σκοράρει 63 γκολ και να δέχεται 50. Είχε δηλαδή 1,65 γκολ υπέρ ανά αγώνα και 1,31 κατά.
Το 2016-17 που ήταν η δεύτερη του χρονιά, η Λίβερπουλ πήρε την 4η θέση με 76 βαθμούς με την ομάδα να σκοράρει 78 γκολ και να δέχεται 42. Μέσο όρο 2,05 υπέρ ανά αγώνα και 1,10 κατά. Έτσι δείχνει από την δεύτερη χρονιά ότι το πλάνο δουλεύει και συνεχίζει να εξελίσσεται. Τότε ήταν και που ξεκίνησε δειλά δειλά το 4-3-3.
Το 2017-18 πήρε 75 βαθμούς, 3 λιγότερους από την περασμένη χρονιά, ήταν ξανά στην 4η θέση. Η ομάδα του σκόραρε 84 γκολ και δέχτηκε 38. Μέσο όρο 2,21 υπέρ ανά αγώνα και 1 κατά. Μπορεί οι βαθμοί να ήταν 3 λιγότεροι αλλά η ομάδα ήταν καλύτερη και αυτό το δείχνουν οι αριθμοί στα γκολ. Άρχισε πλέον η Λίβερπουλ να φτιάχνει αμυντική λειτουργία με εμπιστοσύνη.
Το 2018-19 ήταν στη 2η θέση με 97 βαθμούς και κερδισμένο Champions League. Στο πρωτάθλημα σκόραρε 89 γκολ και δέχτηκε 22. Μέσο όρο 2,34 υπέρ ανά αγώνα και 0,57 κατά. Η ομάδα ήταν ακόμα καλύτερη. Όταν σκοράρεις 2,34 γκολ και δέχεσαι 0,57 σημαίνει κερδίζεις και ο Κλοπ αυτό έκανε, βελτίωσε την επίθεση και έφτιαξε άμυνα. Απλά τα πράγματα για αυτόν και το πλάνο του.
Την φετινή χρονιά η Λίβερπουλ είναι στην κορυφή με 82 βαθμούς και 9 αγώνες να απομένουν. Σκόραρε 66 γκολ και δέχτηκε 21. Έτσι ο Κλοπ φέτος θα σηκώσει την Premier League και οι οπαδοί της ομάδας θα δουν ξανά πρωτάθλημα 30 χρόνια μετά. Πάντα βέβαια κορωνοϊού επιτρέποντος!
Πρέπει ο Κλοπ να πάρει την Κύπρο τελικα;